31.01.2019.

Ususret 30. MBZ-u: Dječji programi

Ususret 30. MBZ-u: Dječji programi

Muzički biennale Zagreb u travnju će ove godine otvoriti svoje jubilarno 30. izdanje, a ususret samom festivalu uskoro počinje program "za velike malene". Radi se o dječjem programu, koji počinje u ponedjeljak 4. veljače, a kroz dva mjeseca koliko će ovaj projekt trajati, održat će se oko 15 radionica, različiti koncerti i predstave, koje će obuhvatiti oko 4000 djece diljem Zagreba.

U Centru za kulturu i informacije Maksimir u ponedjeljak 4. veljače počinje program "Glazba u mom kvartu". Radi se o programu koji uključuje moderirane, interaktivne i zabavne koncerte suvremene glazbe za velike malene te će se održati na četiri lokacije u Zagrebu kroz sljedećih mjesec dana. Ana Batinica na flauti i Aleksandar Jakopanec na violi i električnoj gitari nastupit će još u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 18. veljače, Centru Za kulturu Trešnjevka CeKaTe 26. veljače i u Kulturnom centru Peščenica KNAP 1. ožujka. Svi koncerti počinju u 13 sati.

"Kada je u pitanju glazba, ne trebamo previše napominjati koliko utjecaja ima na nas i koliko bi teško bilo zamisliti život bez nje. Glazba je nastala iz tradicije, data je u nasljeđe i zbog toga bi glazbeno obrazovanje trebalo biti dostupna svima. Suvremena glazba odlična je karta za ulazak u divan svijet glazbe jer vrlo brzo omogućava djetetu da kreira, otkriva, osluškuje, svira i to čak bez instrumenta, koristeći vlastito tijelo. Djeca su kreativna bića, a misija odraslog je da to potiče. Zato je važna edukacija, važna je prilika.  Muzički biennale Zagreb nudi upravo to - priliku da djeca otkriju, osluškuju, sviraju i stvaraju, kako bismo mi glazbenici rekli - skladaju jer, možda baš koncerti i radionice na Muzičkom biennaleu potaknu vaše dijete na intenzivnije bavljenje glazbom bez obzira na to u kojem će smjeru ići, onom klasičnom ili suvremenom", istaknula je Lucija Stanojević, violinistica i glazbena edukatorica.

Osim programa "Glazba u mom kvartu", u veljači i ožujku održat će se interaktivne radionice po školama grada Zagreba pod nazivom "Glazba, prostor, ja" koje vodi Lucija Stanojević, a body percussion radionice za male udaraljkaše pod vodstvom Josipa Konfica održat će se 5. i 7. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Dječja lutkarska predstava "Žabica kraljica" skladateljice Sare Glojnarić održat će se također 3., 5., 7. i 10. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka pod redateljskom palicom Renea Medvešeka.