Ne propustite bogati program glazbenog četvrtka i senzaciju u tunelu Grič

Ne propustite bogati program glazbenog četvrtka i senzaciju u tunelu Grič

Finalisti natjecanja 5-Minute Piano Concerto s umjetničkim ravnateljem MBZ-a Krešimirom Seletkovićem

 

Dark Flow Trio i Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić, sastavi koji okupljaju nove naraštaje mladih glazbenika, oduševili su svojim izvedbama, uz ansambl Oslo Sinfonietta. Ovaj najstariji norveški ansambl za suvremenu glazbu bio je zvijezda pete večeri biennala zahvaljujući djelu danskog skladatelja Simon-Steena Andersena Black Box Music. Solisti studentskog ansambla S/UMAS, pre-art soloists, Simfonijski orkestar HRT-a i Les Percussions de Strasbourg na današnjem su repertoaru, dok će petak obilježiti prva izvedba undercut opere u Tunelu Grič, namijenjena posebnim uzvanicima i medijima.

Ciklus mladih glazbenika završit će se danas domaćim snagama – nastupom solista S/UMAS Ansambla za Suvremenu Glazbu pri Umjetničkoj Akademiji u Splitu pod mentorstvom hrvatskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Ovog četvrtka nastupit će još jedan ansambl prije svega posvećen dijalogu s mladima – švicarski  ansambl pre-art soloists, koji je sam odabrao i u svoj program za MBZ uvrstio djela čak dvojice hrvatskih autora koja će izvesti i na ostatku svoje male europske turneje. Upravo u zagrebu pre-art će predstaviti djela identification<changeability>stagnation mladog Osječanina Matka Brekala i Break-up/Make-up/Break-up našeg Davora Branimira Vinczea.

Les Percussions de Strasbourg, poznati udaraljkaši s tradicijom dugom pet desetljeća, uveličat će ovaj četvrtak svojom izvedbom. Brojke govore najbolje u prilog ovom udaraljkaškom ansamblu - 1600 koncerata u ukupno 70 različitih zemalja, oko 300 novih skladbi u pola stoljeća djelovanja, više od 30 albuma i jednako toliko međunarodnih nagrada te jedinstven instrumentarij s više od 500 instrumenata.

Ovim putem Vas pozivamo da se predbilježite za prvu izvedbu undercut opere u Tunelu Grič 28. travnja u 22:00 sata, izvedbe kojom će se zatvoriti ovogodišnji MBZ, a koja će u ovom terminu biti otvorena samo za visoke uzvanike i predstavnike medije zbog ograničenog broja mjesta. Opera koja to nije, zvučna instalacija koja prerasta u izvedbeno djelo, publika koja u tunel unosi svjetlo i sama postaje dijelom izvedbe – sve vas to čeka u Tunelu Grič.

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb možete pročitati na www.mbz.hr.

 

Ukoliko već niste molimo Vas da ispunite akreditacijski obrazac te naznačite koje biste programe htjeli pratiti zbog ograničenog broja mjesta, a kako bismo Vam bili u mogućnosti osigurati ulaznice na željena događanja.