Ansambl Modern i Chris Jarrett obilježili treći dan festivala

Ansambl Modern i Chris Jarrett obilježili treći dan festivala

Ansambl Modern & Tibor Szirovicza

 

Danas na repertoaru u KIC-u još je jedna glazbena poslastica – gudački kvartet Maurice, koji kroz svoj rad na glazbi 20. i 21. stoljeća inzistiraju na praksi narudžbi djela mlađih skladatelja s ciljem poticanja svježe, bogate i raznovrsne glazbene produkcije usmjerene prema budućnosti. Niz neobičnih izvođačkih tehnika nalazi se u Lachenmannovom gudačkom kvartetu Grido (krik) koji zahtijeva slušanje bez očekivanja uobičajenih obrazaca ili uloga u kvartetu, premda je među njegovim gudačkim kvartetima ovaj možda najkonvencionalniji.

Odgajanje, poticanje i promicanje interpreta suvremene glazbe jedna je od ključnih smjernica ovogodišnjeg MBZ-a, ali i jedan od ključnih preduvjeta kako bi se postavili temelji za nastavak, ali i razvijanje inicijative i prakse koju u Hrvatskoj već 15 godina predvodi Cantus Ansambl. Prvi korak prema tome su svakako studentski sastavi, pa će tako danas u Muzičkoj akademiji u 18 sati pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera nastupiti zagrebački ASMANGU, a sutra splitski S/UMAS ansambl u KIC-u.

Zbor HRT-a prihvatio se izazova interpretacije nove glazbe finskih skladatelja i repertoara koji je ranije s finskim glazbenicima pripremao maestro Nils Schweckendiek. Na programu koncerta u Muzeju Mimara u 20 sati  je i praizvedba djela hrvatskog skladatelja Frane Đurovića Beyond the Deadline.

Napomena: redoslijed koncerta je izmijenjen u odnosu na katalog I programsku knjižicu MBZ-a.

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb možete pročitati na www.mbz.hr.

 

 

Ukoliko već niste molimo Vas da ispunite akreditacijski obrazac te naznačite koje biste programe htjeli pratiti zbog ograničenog broja mjesta, a kako bismo Vam bili u mogućnosti osigurati ulaznice na željena događanja.