29. Muzički biennale Zagreb u 8 dana trajanja nudi više od 30 različitih koncerata

Predstavljen program 29. Muzičkog biennala Zagreb

Predstavljen program 29. Muzičkog biennala Zagreb

 

11. travnja 2017., Zagreb - Točno je 11 dana do početka 29. Muzičkog biennala Zagreb, najvećeg međunarodnog festivala suvremene glazbe - u posljednjem travanjskom tjednu mnogi koncerti i kazališni prostori u Zagrebu posvetit će se suvremenoj glazbi, a tim povodom Zagreb će posjetiti umjetnici, izvođači i ljubitelji suvremene glazbe iz cijelog svijeta. Umjetnički ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus Tomislav Fačini i voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Davorka Begović predstavili su bogat program ovogodišnjeg MBZ-a i osnovne programske smjernice kojim će ova tradicionalna manifestacija oduševiti različite profile posjetitelja i zaljubljenika u suvremeni izražaj.

 

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija 22. travnja s početkom u 19:30 sati premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice natjecanja 5-Minute Opera Competition na 28. MBZ-u. Ovo djelo pisano za Muzički biennale Zagreb izvest će se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere kojom će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner. Po uzoru na natjecanje 5-Minute Opera Competition, 29. MBZ kao novi skladateljski izazov postavio je klavirski koncert. U rujnu 2016. godine zaključeno je natjecanje 5-minutnih klavirskih koncerata i gotovo udvostručen broj prijava u usporedbi s 5-Minute Opera Competition iz 2015., a skladbe su stigle iz brojnih svjetskih zemalja. U uzbudljivoj koncertno-natjecateljskoj večeri 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu festivalski će ansambl pod palicom dirigenta Aleksandra Kalajdžića i uz solista, pijanista Filipa Faka, imati nimalo lak zadatak izvođenja deset izrazom i tehnikom potpuno različitih partitura, a pobjednik večeri će skladati „cijeli“ koncert za klavir za 30. Muzički biennale Zagreb.

 

Muzički biennale Zagreb i Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će i pobjednika natječaja za novu zvučnu instalaciju – pobjednik natječaja, kanadski umjetnik Adam Basanta svoju je instalaciju naslovio Five Lines, Crossing. U Galeriji Studentskog centra, tijekom biennalskih dana, zainteresirani posjetitelji moći će vidjeti i čuti uživo kako je ovaj zanimljivi i kreativni umjetnik u zvuku interpretirao logo ovogodišnjeg MBZ-a te na koji će način vizualno i auditivno zaposjesti prostor galerije. Sami posjetitelji galerije bit će aktivni integrativni dio instalacije jer će i njihove kretnje i zvukovi postati dio ovog umjetničkog djela“, najavila je Davorka Begović, voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

 

Velika pozornost u sklopu ovogodišnjeg programa je dana upravo programima za djecu i mlade, a u svrhu odgajanja publike i poticanja kreativnosti među mladima. Prije večernjeg svečanog otvaranja Festivala, dječja će publika imati priliku službeno obilježiti početak ove glazbene manifestacije prije svih drugih, na tzv. Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18 sati. Premijera dječje lutkarske predstave Žabica kraljica, čiju glazbu potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek, jedan je od najatraktivnijih programa na MBZ-u. Za one starije MBZ je pripremio i cijeli ciklus koncerata u Kulturno-informativnom centru (KIC) od 24. do 27. travnja u 15 sati gdje će publika u neformalnoj atmosferi moći čuti studente i mlade glazbenike iz raznih dijelova Europe.

 

Također, na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb nastupit će vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća - ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska). Na 29. izdanju ostvarit će se tradicionalne suradnje s Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, Cantus Ansamblom, Zagrebačkim solistima i ciklusom Jazz.hr, a na programu Biennala praizvedbe su mnogih hrvatskih skladatelja različitih generacija“, predstavio je brojne suradnje Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj MBZ-a.

 

Festival će zatvoriti undercut opera, glazbeno-scenski projekt TE, autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Horvat te redateljice Natalije Manojlović. Djelo će izvesti vokalni ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija, uvijek spreman za eksperimentiranje i istraživanje. Mjesto nastajanja i izvedbi ovog novog djela bit će Tunel Grič, sa svim svojim osebujnostima i posebnostima koje istovremeno ograničavaju i oslobađaju. Opera koja to nije, zvučna instalacija koja prerasta u izvedbeno djelo, publika koja u tunel unosi svjetlo i sama postaje dijelom izvedbe – temeljne su značajke ovog jedinstvenog glazbeno scenskog djela kojim će se prigodno zatvoriti 29. Muzički biennale Zagreb.

 

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb možete pročitati na www.mbz.hr.

 

Molimo Vas da ispunite akreditacijski obrazac te naznačite koje biste programe htjeli pratiti zbog ograničenog broja mjesta, a kako bismo Vam osigurali ulaznice na željena događanja. U slučaju da ne naznačite programe koje želite i ne pošaljete akreditacijske obrasce do 19. travnja nismo u mogućnosti garantirati ulaz na događanja.

 

Kontakt za medije:

Maja  Popović

maja.popovic@mpr.hr

091 4669 658