Organizatori, koproducenti i umjetnici ovogodišnjeg Biennala predstavili festivalski program

Održana konferencija za tisak 28. MBZ-a

Održana konferencija za tisak 28. MBZ-a

Organizatori, partneri, koproducenti i brojni umjetnici predstavili su bogat i raznolik program velike međunarodne kulturne manifestacije Muzičkog biennala Zagreb, koji će od 18. do 25. travnja po 28. put okupiti u Zagrebu brojne skladatelje, izvođače i zaljubljenike u suvremenu glazbu iz zemlje i svijeta.

Ovaj međunarodni festival suvremene glazbe s tradicijom duljom od pola stoljeća u osam dana donosi 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, s oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta te nastupe 3 simfonijska orkestra i 11 komornih ansambala. Od 150 kompozicija na programu, njih petnaestak nastalo je na narudžbu MBZ-a u okviru kojeg će po prvi put zazvučati i zaživiti pred publikom. 

Svečano otvaranje praizvedbom izgubljene Papandopulove opere

Ovogodišnji MBZ svečano će biti otvoriti praizvedbom djela iz prošlog stoljeća, opere Madame Buffault Borisa Papandopula, koja je dovršena 1972., nakon čega je izgubljena te sretnim slučajem  pronađena tek  prije nekoliko godina zahvaljujući trudu muzikologa Davora Merkaša. Ova praizvedba novi je zajednički projekt zagrebačkih umjetničkih akademija, (Muzičke akademije, Akademije dramskih i Akademije likovnih umjetnosti) i Tehnološko-tekstilnog fakulteta. Pod vodstvom dirigenta Mladena Tarbuka, redateljice Dore Ruždjak Podolski te čitave ekipe profesora i mentora preko dvjesto studenata angažirano je u ovoj predstavi, od izvođačkog ansambla (solisti, plesni ansambl, zbor i orkestar) do izrade kostima i scenografije. 

5-minutna opera privukla pažnju skladatelja iz čitavog svijeta

Biennalski projekt koji je već privukao veliku pažnju glazbenog svijeta svakako je i međunarodno skladateljsko natjecanje za petominutnu operu (5-Minute Opera Competition) na koje je pristiglo čak stotinjak radova iz cijelog svijeta, a 81 partitura zadovoljila je sve uvjete natječaja. Međunarodni stručni žiri odabrao je deset djela koja će biti izvedena na samom MBZ-u, a pobjednik će dobiti narudžbu za novu operu koja će biti izvedena na Biennalu 2017. godine.

Sapunica u opernom ruhu

Još jedan originalan Biennalski projekt jest Soap Opera, jedinstvena operna sapunica koja nastaje u koprodukciji MBZ-a, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Pet epizoda Soap Opere, na temelju dramaturškog predloška Irene Škorić, naručeno je petoro hrvatskih skladatelja različitih generacija i autorskih izričaja: Mladena Tarbuka, Mirele Ivičević, Zorana Juranića, Silvija Foretića i Gordana Tudora. Praizvedba posljednje epizode i prva integralna izvedba čitave cjeline dogodit će se na samom Biennalu na pozornici Teatra &TD.

 

Velika petorka u jednom festivalskom danu

                Posebna pažnja i počast odat će se petero skladatelja koji su u fokusu ovogodišnjeg MBZ-a. Njihova su djela prisutna i tražena na velikim pozornicama čitavog svijeta te ovjenčana brojnim nagradama i priznanjima. To su Finkinja Kaija Saariaho, Nizozemac Michel Van der Aa, Britanci George Benjamin i Thomas Adès te Francuz Bruno Mantovani. Njihova će se djela naći na programima mnogih koncerata i različitih sastava, od solističkih recitala do komornih i orkestralnih koncerata, a bit će im posvećen i jedan čitav festivalski dan.

 

Od jutra do ponoći

           Biennalski će dani, od 19. do 24. travnja, počinjati jutarnjim koncertima u 11 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj, gdje je u srijedu, 15. travnja, i održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program. Na tom će se mjestu svakodnevno, u podne, priređivati i razgovori s umjetnicima, skladateljima i izvođačima. Atraktivni poslijepodnevni koncerti održavat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu, a bogate će biti i biennalske kasne večeri, sve do ponoći, kada posjetitelji mogu osluškivati Building Sound Compositionzvukovnu kompoziciju koju je Gerriet K. Sharma pripremio posebno za zgradu Francuskog paviljona.  Također, već od petka, 17. travnja u 19 sati, pa sve do kraja 28. MBZ-a u Galeriji SC bit će postavljena prostorno-zvukovna instalacija Davora Sanvincentija pod naslovom Ø

Nakon kruženja po mnogim gradskim lokacijama, 28. MBZ vratit će se u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu s čijim baletnim ansamblom i solistima glasoviti francuski koreograf Pascal Touzeau priprema predstavu Kings of Gods. Originalnu glazbu koju su napisali mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver izvodit će Orkestar HNK pod ravnanjem maestra Diana Čobanova.