Predstavljen veliki studentski projekt koji otvara ovogodišnji Biennale

Održana press konferencija projekta "Madame Buffault" u organizaciji Muzičke Akademije

Održana press konferencija projekta

Jučer smo u Hrvatskom narodnom kazalištu imali priliku na pokusu prvi puta čuti kako zvuči opera Madame Buffault Borisa Papandopula kojom će u subotu 18. travnja, uz izravni prijenos na trećem programu Hrvatske televizije, biti otvoreno 28. izdanje Muzičkog biennala Zagreb.

Dojmovi su, baš kao i pridjev koji je sam autor dao svojoj operi – fantastični!

- Opera traje samo 55 minuta, ali u njoj ima nota više nego u Wagnerovom višesatnom Parsifalu – rekao je na konferenciji za novinare, koja je odmah potom održana na Muzičkoj akademiji, maestro Mladen Tarbuk, dirigent praizvedbe.

O duhu djela koje je završeno 1972. godine, a nikada još nije izvedeno, možda najljepše govori i izjava skladateljeve udovice.

- Ono čega se najbolje sjećam je da su se moj Boris i njegov prijatelj Paul Struck čitavo vrijeme dok su radili na operi smijali kao ludi – rekla je gospođa Zdenka Papandopulo, i podsjetila da će subotnja praizvedba ujedno biti i prva izvedba jednog glazbeno-scenskog djela našeg velikog skladatelja na pozornici zagrebačkog HNK nakon 24 godine.

U velikom projektu sve tri zagrebačke umjetničke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, pod vodstvom redateljice Dore Ruždjak Podolski i dirigenta Mladena Tarbuka sudjeluje više od dvije stotine studenata. Njihov entuzijazam i energija prštali su na pokusu s pozornice HNK, a o projektu su s oduševljenjem i ponosom govorili i dekani: Dalibor Cikojević dekan Muzičke akademije, Borna Baletić dekan Akademije dramskih umjetnosti, Aleksandar Batista Ilić dekan Akademije likovnih umjetnosti kao i Zlatko Kauzlarić Atač koji je mentor studenata poslijediplomskog studija scenografije te Barbara Bourek kao mentorica studenata TTF-a zaduženih za scenografiju.

Svima njima veliku je pomoć pružilo i Hrvatsko narodno kazalište sa svojim fundusom i majstorima svojih radionica, o čemu je govorila i intendantica HNK Dubravka Vrgoč. U ovoj prigodi intendatica HNK i dekan Muzičke akademije, sada kao prvi susjedi, potpisali su i sporazum o dugoročnoj suradnji, a najavljeno je i uvrštavanje Papandopulove Madame Buffault i u redovni operni repertoar HNK sljedeće sezone.

Svi su iznimno zadovoljni izborom djela za ovaj projekt jer su, kako je istaknuo Zlatko Kauzlarić Atač, i Papandopulo i njegov libretist i scenograf Paul Struck bili pravi kazališni ljudi. Madame Buffault doista pruža priliku svima da pokažu svoje talente i razigranu maštu, kako solistima i pjevačima i zboru te mladim glazbenicima u orkestru, tako i čitavom kazališnom pogonu koji na pozornici stvara čaroliju.

- Papandopulo je tjerao šalu sa svim poznatim, pomicao sve granice, u njegovom djelu vrlo kondenzirano i u virtuoznom skladateljskom slogu isprepliću se avangarda, jazz, popularna i klasična glazba, a osobito je nadahnut kada se sa sebi svojstvenom britkom duhovitošću avangardi pomalo i ruga – rekao je maestro Tarbuk, a sve su to razlozi zbog kojih se ovu praizvedbu ne smije propustiti.