02.02.2015.

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Juan María Solare

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Juan María Solare

 

1. Gdje i kako ste saznali za natjecanje 5-Minute Opera?

Na prekrasnoj stranici www.composerssite.com, možda najboljoj stranici posvećenoj umrežavanju skladatelja, izvođača i organizatora.

 

2. Jeste li i ranije imali neka saznanja o Muzičkom biennalu Zagreb?

Da, i gledao sam na Muzički biennale Zagreb kao što djeca gledaju na ono što možda nikada neće dosegnuti.

 

3. Imate li iskustva u skladanju glazbeno-scenskih djela?

Da, ali iskustvo sam stekao na razne načine: skladao sam nekoliko epizoda za novo glazbeno kazalište na liniji Mauricia Kagela (kod kojeg sam studirao u Kölnu). Moja prethodna komorna opera (skladana još 1993.) nikada nije izvedena. Tako da sam stekao iskustvo u skladanju, ali ne i u postavljanju na scenu. Sasvim slučajno, tri godine dirigirao sam ansamblom u sklopu sveučilišta u Bremenu (Njemačka) koji je bio posvećen Novom glazbenom kazalištu.

 

4. Koliki Vam je bio izazov skladanje petominutne opere?

Mi ljudi ostajemo svježi i živi radeći ono što nikada ranije nismo radili. U ovom slučaju imao sam dva izazova: razviti i sažeti dosljednu priču u nekoliko minuta, te skladati glazbeno djelo koje će biti dio cjeline. Jer, na neki način, ovo djelo će biti dio kolektivne skladbe: „spoj na slijepo“ s ostalih devet skladatelja i iz tog razloga moje djelo trebalo bi se uklopiti u bilo koji estetski okvir, ali da pritom ne zaboravim svoju estetiku. Ako promotrite okvirne uvijete na ovakav, dosljedan, način, set postavljenih zahtijeva je tako konkretan i specifičan da je neposredno inspirativan.

 

5. Jeste li ikada posjetili Hrvatsku i planirate li doći u Zagreb na praizvedbu Vašeg djela?

Da i da. U ljeto 2013. (premda je bila riječ o odmoru) bio sam u Puli, Zadru i Rovinju, moguće mom najdražem hrvatskom gradu. Moram nadodati da je jedna od legendarnih ličnosti mog glazbenog obrazovanja u mojoj rodnoj zemlji Argentini, Ljerko Siller, rođen u Crikvenici. On je bio jedan od mojih najranijih i najdugovječnijih glazbenih utjecaja. Izgaram od želje da prisustvujem probama i praizvedbi moje komorne opere buffae. Ukusi se razlikuju i razdvajaju kada je u pitanju opera kao žanr: nekim osobama opera predstavlja glavni i jedini interes u glazbi, dok su drugi prema njoj ravnodušni te ih ostavlja hladnima. Na kraju krajeva to je pitanje ljubavi.