30.01.2015.

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Gillis Sacré

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Gillis Sacré

 

1. Gdje i kako ste saznali za natjecanje 5-Minute Opera?

Za ovoj natjecanje saznao sam preko internetske stranice za skladatelje na kojoj se objavljuju liste skladateljskih natjecanja. Činilo mi se da ovo natjecanje ima veoma originalan koncept, tako da sam odmah počeo razmišljati o tome na koji bi način smislio mini-operu u trajanju od 5 minuta.

 

2. Jeste li i ranije imali neka saznanja o Muzičkom biennalu Zagreb?

Ime Muzičkog biennala Zagreb zvučalo mi je poznato, ali nikada prije nisam bio u prilici posjetiti festival.

 

3. Imate li iskustva u skladanju glazbeno-scenskih djela?

Imam nekakvog iskustva: prije deset godina napisao sam tri glazbeno-scenska djela za djecu, čiji su izvođači također bila djeca. Djela su bila namijenjena glazbenoj školi u kojoj sam predavao u to vrijeme, a iako je riječ o jednostavnoj glazbi koja je namijenjena djeci, za mene su to bila zanimljiva i radosna iskustva.  

 

4. Koliki Vam je bio izazov skladanje petominutne opere?

Bio je to popriličan izazov. Možda mi je najteže bio napisati kratko, ali samostalno djelo koje može postojati samo za sebe sa svojim početkom, središnjim dijelom i završetkom, kako u glazbenom smislu tako i u dramaturškom.

 

5. Jeste li ikada posjetili Hrvatsku i planirate li doći u Zagreb na praizvedbu Vašeg djela?

Nažalost, nikada prije nisam bio u Hrvatskoj, ali sigurno planiram otputovati u Zagreb na festival i jako me veseli što ću upoznati Zagreb. Uvijek je uzbudljivo iskustvo posjetiti neki grad po prvi puta.