27.01.2015.

Intervju s finalisticom natjecanja za petominutnu operu: Martyna Kosecka

Intervju s finalisticom natjecanja za petominutnu operu: Martyna Kosecka

 

1. Gdje i kako ste saznali za natjecanje 5-Minute Opera?

Za natjecanje 5-Minute Opera saznala sam preko interneta. Stranica skladatelja objavila je informaciju o ovom natjecanju, što je privuklo moju pažnju.

 

2. Jeste li i ranije imali neka saznanja o Muzičkom biennalu Zagreb?

Da, naravno. Muzički biennale Zagreb jedan je od najpopularnijih festivala suvremene glazbe u Europi. Do sada nisam imala zadovoljstvo posjetiti festival, ali svjesna sam njegovog postojanja i uvijek pratim vijesti vezane uz njega.

 

3. Imate li iskustva u skladanju glazbeno-scenskih djela?

Moja dosadašnja glazbeno-scenska djela povezana su uz ples ili instrumentalno dječje kazalište. Djelo za natjecanje 5-Minute Opera moj je prvi pokušaj stvaranja opernog djela.

 

4. Koliki Vam je bio izazov skladanje petominutne opere?

Mislim da je najveći izazov u skladanju petominutne opere stvaranje konstrukcije cijele opere u samo 5 minuta. Trebala sam smanjiti proporcije različitih glazbenih događaja u kraće vremenske periode u kojima je i dalje trebala biti prisutna napetost, koja je karakteristična za velika scenska djela.

 

5. Jeste li ikada posjetili Hrvatsku i planirate li doći u Zagreb na praizvedbu Vašeg djela?

Jednom sam boravila u Hrvatskoj, u Dubrovniku, tijekom ljeta i sjećam se da je to jako lijepo mjesto. A sada ću odgovoriti i na drugi dio pitanja potvrdno. Srećom, u vrijeme kada se održava MBZ, u Linzu sudjelujem kao gostujući dirigent na jednom od koncerata u sklopu festivala 4020. Od tamo ću otputovati u Zagreb na jedan dan kako bi poslušala praizvedbu moje opere „Kochawaya“.