26.01.2015.

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Kevin Juillerat

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Kevin Juillerat

 

1. Gdje i kako ste saznali za natjecanje 5-Minute Opera?

Često preko internetskih stranica pretražujem zanimljiva natjecanja za skladatelje, a na taj način saznao sam i za natjecanje 5-Minute Opera. Bila je to sretna slučajnost, jer sam tada zaista želio napisati glazbeno-scensko djelo takve vrste.

 

2. Jeste li i ranije imali neka saznanja o Muzičkom biennalu Zagreb?

Ne, uopće nisam imao nikakvih saznanja.

 

3. Imate li iskustva u skladanju glazbeno-scenskih djela?

Opera "Souvenirs de Berlin", koju sam napisao za ovo natjecanje, moje je prvo glazbeno-scensko djelo u tradicionalnom smislu. Skladao sam nekoliko djela za glas, a pojedini moji glazbeni komadi integriraju svjetla i video, što kao ideja podrazumijeva scenski nastup.

 

4. Koliki Vam je bio izazov skladanje petominutne opere?

Mislim da je najveći izazov bio stvoriti koherentnu dramaturgiju u samo 5 minuta (to je veoma kratko, naročito u glazbi). Ali napravili smo dobar posao. Jako sam zadovoljan švicarskom scenaristicom i glumicom Elise Hofner, koja je napisala libreto. Mislim da smo zajedno pronašli dobar način da ispričamo kratku, ali zanimljivu i dosljednu priču. Sljedeći izazov predstavljao mi je pronalazak načina da glazbu uklopim s radnjom, koja ju je trebala podržavati bez ilustriranja te biti komplementarna bez redundancije.

 

5. Jeste li ikada posjetili Hrvatsku i planirate li doći u Zagreb na praizvedbu Vašeg djela?

Sigurno ću doći na praizvedbu i to će biti moj prvi posjet Hrvatskoj! Jedva čekam!