5-Minute Competition 

Natjecanje za petominutni koncert za klavir

 

Muzički biennale Zagreb objavljuje Natječaj za “5-Minute Piano Concerto” natjecanje!

25.04.2015

Martyna Kosecka - "Podjelit ću s vama neki potpuno novi svijet na MBZ-u 2017.!"

 

Martyna Kosecka - pobjednica natjecanja za petominutnu operu...

22.04.2015

Martyna Kosecka je pobjednica natjecanja 5-Minute Opera

Sinoć je održano finale biennalskog natjecanja za najbolju petominutnu operu. 

03.02.2015

Intervju s finalisticom natjecanja za petominutnu operu: Lina Tonia

Lina Tonia (Grčka): opera Fear &(s) the Love: Jedna od najvažnijih stavki u operi je tema libreta, tako da je za mene izazov bio pronaći zanimljivu priču koja se može integrirati na više linija. 

02.02.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Juan María Solare

Juan María Solare (Argentina), opera Dear Mr. MillionaireMi ljudi ostajemo svježi i živi radeći ono što nikada ranije nismo radili. U ovom slučaju imao sam dva izazova: razviti i sažeti dosljednu priču u nekoliko minuta, te skladati glazbeno djelo koje će biti dio cjeline. Jer, na neki način, ovo djelo će biti dio kolektivne skladbe: „spoj na slijepo“ s ostalih devet skladatelja... 

30.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Gillis Sacré

Gillis Sacré (Belgium), opera L'hypnoseMožda mi je najteže bio napisati kratko, ali samostalno djelo koje može postojati samo za sebe sa svojim početkom, središnjim dijelom i završetkom, kako u glazbenom smislu tako i u dramaturškom. 

29.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Steven Prengels

Steven Prengels (Belgija), opera Dramaturgie d'un PassionLjubitelj sam kratkih komada. Uspijeva mi kada trebam izreći nešto u veoma kratkom vremenu i sa samo nekoliko sredstava. Naročito u ovom zadatku: petominutnoj operi. To vas tjera na potragu za kristalno jasnom idejom o tome na koji ćete se način nositi sa zadatkom. 

27.01.2015

Intervju s finalisticom natjecanja za petominutnu operu: Martyna Kosecka

Martyna Kosecka (Poljska), opera Kochawaya: Muzički biennale Zagreb jedan je od najpopularnijih festivala suvremene glazbe u Europi. Do sada nisam imala zadovoljstvo posjetiti festival, ali svjesna sam njegovog postojanja i uvijek pratim vijesti vezane uz njega.

26.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Kevin Juillerat

Kevin Juillerat (Švicarska), opera Souvenirs de Berlin: Često preko internetskih stranica pretražujem zanimljiva natjecanja za skladatelje, a na taj način saznao sam i za natjecanje 5-Minute Opera. Bila je to sretna slučajnost, jer sam tada zaista želio napisati glazbeno-scensko djelo takve vrste.

23.01.2015

Intervju s finalisticom natjecanja za petominutnu operu: Margareta Jerić

Margareta Jerić (Kanada/Hrvatska), opera The Feast of NemesisNajveći izazov bio je uklopiti tekst u trajanje od 5 minuta. Ovu operu započeli smo raditi s dvostrukom količinom teksta, koji smo morali prepoloviti.

22.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Petter Ekman

Petter Ekman (Švedska), opera Dasha's Sense of Pride: Ovako ekstremna forma zahtijeva iznimno koncentriranu radnju, a prije svega fokusiranu glazbu kakvu i inače volim skladati. Veoma sam impresioniran radom svog libretista koji je uspio izraziti toliko mnogo radnje u tako malo teksta.

 

21.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Romain Corbisier

Roman Corbisier (Francuska), opera Tentation:  Prošloga sam ljeta tražio skladateljska natjecanja i potraga me dovela do ovog. Odmah me zainteresiralo: ova vrsta natjecanja je neuobičajena, a žanr opere me nadahnjuje. 

20.01.2015

Intervju s finalistom natjecanja za petominutnu operu: Magnus Bunnskog

Magnus Bunnskog (Švedska), opera Traum: Pet minuta je kratko vrijeme, ali ono poziva na drugačije naracije, logiku ili dramsku gustoću. Nešto se mora reći reći ili izraziti - ali brzo - i bez žaljenja. Divno!

15.12.2014

Finalisti natjecanja 5-Minute Opera

Odabrano je 10 finalista za natjecanje 5-Minute Opera čije ćete izvedbe čuti na sljedećem izdanju MBZ-a u travnju. Pročitajte tko su finalisti i zašto su upravo njihove skladbe odabrali članovi žirija!

06.12.2014

Izbor skladbi za Finale natjecanja 5-Minute Opera

U tijeku je odabir skladbi za Finale natjecanja 5-Minute Opera!

Naš žiri, u sastavu: Zygmunt Krauze, predsjednik (skladatelj i dirigent, Poljska), Edo Mičić (dirigent, Austrija) i Mladen Tarbuk (skladatelj i dirigent, Hrvatska) pregledava 81 ispravno prijavljenu partituru i bira 10 najboljih.

 

 

01.09.2014

Mjesec dana do kraja prijava za natjecanje 5-Minute Opera

Još je samo mjesec dana ostalo do kraja prijava za novo skladateljsko natjecanje Muzičkog biennala Zagreb, 5-Minute Opera! Još uvijek stignete skladati "flash" operu i postati jedan od kandidata koji će se natjecati za nagradu koja se sastoji od narudžbe opere za MBZ 2017 uz honorar od 10.000 €!