Press news

29. Muzički biennale Zagreb završava senzacijom u podzemlju

 

Les Percussions de Strasbourg impresionirao je još jednom, ovoga puta djecu i mlade u Zagrebačkom kazalištu lutaka spajanjem elektronske glazbe i udaraljki. Na koncertu Zagrebačke filharmonije praizvele su se ukupno četiri narudžbe za Muzički biennale Zagreb ,među kojima djela hrvatskih skladatelja Davorina Kempfa te Sande Majurec i Ivana Josipa Skendera. Belgijski ansambl Ictus priredio je u u Teatru &TD pravi „festival u malom“, 11 audiovizualnih djela pod nazivom Sound & Vision, opravdavši titulu jednog od najatraktivnijih programa na ovogodišnjem MBZ-u.

Pred nama raznovrstan glazbeni program koji završava u Tunelu Grič

 

Nakon sinoćnjeg koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje su svojim inventivnim pristupom udaraljkaškom repertoaru oduševili prisutnu publiku, Les Percussions de Strasbourg danas se sele u Zagrebačko kazalište lutaka gdje će u svojem koncertu za djecu i mlade u 17 sati spojiti elektronsku glazbu i udaraljke. Uz popularne udaraljkaše na današnjem repertoaru su Zagrebačka filharmonija i Ansambl Ictus, dok će dan obilježiti prva izvedba posebne undercut opere TE u Tunelu Grič, namijenjena posebnim uzvanicima i medijima. 

Ne propustite bogati program glazbenog četvrtka i senzaciju u tunelu Grič

 

U uzbudljivom natjecanju 5 Minute Piano Concerto festivalski ansambl pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića izveo je deset partitura glazbenika iz cijelog svijeta, a odabirom žirija i publike pobjednik je talijanski skladatelj Daniele Gasparini, djelom pod nazivom City of Water, čiji će klavirski koncert otvoriti naredni, 30. Muzički biennale Zagreb. 

Na današnjem repertoaru natjecanje klavirskih partitura iz cijelog svijeta

 

Nakon  uspješnog  natjecanja  5-minutnih  opera  na  prošlom  izdanju  Muzičkog  biennala  Zagreb,  29.  MBZ  kao  novi  skladateljski  izazov  postavio  je  klavirski  koncert, čija će se djela izvesti danas u sklopu natjecanja 5 Minute Piano Concerto.

Ansambl Modern i Chris Jarrett obilježili treći dan festivala

 

Još jednu večer u nizu brojna je publika u ZKM-u imala priliku poslušati jedan od ponajboljih ansambala za suvremenu glazbu danas, Ansambla Modern. Dvadeset solista iz brojnih zemalja svijeta okupljeni u ovaj svjetski poznati ansambl praizveli su i djelo Tibora Szirovicze, mladog hrvatskog skladatelja. Također, treći dan ovogodišnje glazbene manifestacije obilježio je nastup jednog  od  najvećih  jazz  pijanista  današnjice  Chrisa  Jarretta, uz nastupe Saše Nestorovića, Zorana Ščekića, Krunoslava Levačića, Pavle Jovanovića, Luke Žužića i Ivara Robana Križića.  

Završen 2. dan festivala – Ansambl intercontemporain oduševio brojnu publiku

 

Gostovanje impresivnog ansambla Intercontemporain popratila je sinoć brojna publika u Zagrebačkom kazalištu mladih, a praizvedbom svog novog djela bio je zadovoljan i skladatelj Berislav Šipuš, jedini hrvatski skladatelj na repertoaru francuskih virtuoza. 

29. Muzički biennale Zagreb započeo svečanim otvaranjima za velike i male

Još jednog zadnjeg tjedna u travnju neparne godine, 22. travnja 2017., svečano je otvoren 29. Muzički biennale Zagreb, i to operom Klothó poljske skladateljice Martyne Kosecke koju su izveli ansambl i solisti Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša. 

Najavljujemo svečano otvaranje 29. Muzičkog biennala Zagreb!

 

U posljednjem travanjskom tjednu mnogi koncerti i kazališni prostori u Zagrebu posvetit će se suvremenoj glazbi, uz mnoge glazbenike i umjetnike iz regije i svijeta koji će u sklopu 29. Muzičkog biennala Zagreb moći uživati u više od 30 koncerata u samo osam dana.

 

 

Predstavljen program 29. Muzičkog biennala Zagreb

 

Umjetnički ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus Tomislav Fačini i voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Davorka Begović predstavili su bogat program ovogodišnjeg MBZ-a

Poziv na tiskovnu konferenciju povodom 29. Muzičkog biennala Zagreb

 

Točno osamnaest dana dijeli nas od 29. izdanja Muzičkog biennala Zagreb. Stoga, vrijeme je za tiskovnu konferenciju na kojoj ćete, osim već najavljivanih programa, biti u prilici čuti mnogo drugih festivalskih detalja, informacija te razgovarati s nekim od sudionika MBZ-a.

Održana konferencija za tisak 28. MBZ-a

Organizatori, partneri, koproducenti i brojni umjetnici predstavili su bogat i raznolik program velike međunarodne kulturne manifestacije Muzičkog biennala Zagreb, koji će od 18. do 25. travnja po 28. put okupiti u Zagrebu brojne skladatelje, izvođače i zaljubljenike u suvremenu glazbu iz zemlje i svijeta.

Konferencija za medije 28. MBZ-a

Hrvatsko društvo skladatelja i Muzički biennale Zagreb pozivaju Vas na konferenciju za medije uoči početka 28. izdanja ovog velikog festivala suvremene glazbe koji će biti otvoren 18. travnja praizvedbom opere Madame Buffault Borisa Papandopula u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Održana press konferencija projekta "Madame Buffault" u organizaciji Muzičke Akademije

Na tiskovnoj konferenciji održanoj jučer u zgradi Muzičke akademije u Zagrebu o projektu praizvedbe opere Borisa Papandopula govorili su dekani: Dalibor Cikojević dekan Muzičke akademije, Borna Baletić dekan Akademije dramskih umjetnosti, Aleksandar Batista Ilić dekan Akademije likovnih umjetnosti kao i Zlatko Kauzlarić Atač koji je mentor studenata poslijediplomskog studija scenografije te Barbara Bourek kao mentorica studenata TTF-a zaduženih za scenografiju. Osim njih, bili su nazočni i intendantica HNK Dubravka Vrgoč te umjetnički ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković.